L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 3 d’abril del 2014

La Valldigna i la nostra platja continuen afectades per les prospeccions petrolieres mentre no hi ha conclusions del Projecte Castor: el govern de Rajoy “no sabe, no contesta” .



El diputat de Compromís, Joan Baldoví, va efectuar a desembre un conjunt de preguntes parlamentàries sobre els moviments sísmics en les comarques del nord del País Valencià ocasionats pel projecte Castor i també quina data tenia prevista el Govern per donar a conéixer els estudis tècnics sobre sobre les causes dels 500 sismes registrats. 

Ara, la resposta del govern de Rajoy ha estat que: “És prudent esperar al fet que es dispose de conclusions definitives sobre la seguretat de l'emmagatzematge per a les persones i el medi ambient. Mentrestant, continua plenament vigent la paralització de l'activitat en l'emmagatzematge acordada el 26 de setembre”

Aquesta és la resposta del Govern de Rajoy. Compromís assegura que “la improvisació i alegria” amb la qual es va permetre la tramitació evidencia “grans llacunes” en previsió de riscos com ha sigut el de la sismicitat. Ara, mig any després d'haver sol·licitat els estudis, des del Govern Central li responen a Baldoví que se estan realitzant uns estudis que en bona lògica i com ha dit el diputat “haurien d’haver estat previstos”.


Prospeccions a la nostra costa i dins del territori

Prospeccions davant la platja
Mentrestant, el pròxim mes d’octubre està previst realitzar les primeres prospeccions petrolíferes davant de la costa de Tavernes i la Safor. Compromís s’oposa frontalment a aquesta activitat perquè “està científicament acreditat que el tipus de prospeccions previstes produeixen danys irreversibles en la fauna marina”.

La realització de prospeccions petrolíferes en l’àrea del Golf de València a les empreses MedOil i Capricorn Spain Limited (CSL) que estan previstes per octubre les va aprovar primer el Govern de Zapatero del PSOE (reials decrets, 1774/2010 i 1775/2010) i ara ho ha reafirmat el Govern de Rajoy del PP. Al mapa podeu vore les zones de prospeccions davant nostre i fins i tot un altre projecte que hi ha a terra afectant la nostra comarca.


Compromís afirma que el dany a la fauna marina és irreversible com s’ha demostrat en els estudis realitzats en exploracions similars en el Mar del Nord “on s’ha establert una disminució del 35% per a les poblacions de peixos demersals, els que viuen prop dels fons marins i més d’un 50% per a les espècies pelàgiques. També estan acreditades les afeccions a ous i larves, marisc i cefalòpodes, cas de calamars, sépies i polps, amb les consegüents disminucions molt importants dels recursos pesquers durant llargs períodes de temps en àmplies zones de Canadà, Argentina i Noruega”. 

Compromís acusa a les empreses impulsores de no dir la veritat sobre les autèntiques repercussions i efectes del projecte íntegrament, perquè han usat el mètode de fragmentar el projecte en tres fases: sondejos acústics, sondejos d’exploració i explotació comercial dels jaciments, si els hi haguera. Així el resultat queda clarament infravalorades en les gravíssimes conseqüències ambientals, i no es parla clar sobre els efectes negatius en l’activitat econòmica, tant pesquera com turística.

Compromís ha recordat que la Meditarrània és una mar tancada, amb renovació lenta, i les afeccions que poden produir-se comprometrien durant períodes de temps perllongats tant els ecosistemes com l’activitat socioeconòmica.

La coalició afirma que no es compren “com es pot incórrer en la irresponsabilitat d’autoritzar unes prospeccions, que, de produir-se un accident com el del 20 d’abril del 2010 en una plataforma petrolífera de British Petroleum al Golf de Mèxic, comportaria la ruïna del sector pesquer i turístic i la destrucció de desenes de milers d’ocupacions.” 

La coalicio remarca que aquests tipus d’explotacions sols serveixen per a perpetuar un model energètic caduc, esgotat, lesiu per a qualsevol tipus de vida i profundament injust i contaminant, i que ha de ser substituït per altres sistemes d’obtenció d’energies netes renovables.