L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 12 de juliol del 2014

Compromís reclama al Govern de Rajoy un pla de lluita general contra el morrut roig



El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha registrat una iniciativa en el Congrés dels Diputats per a desenvolupar un pla de lluita contra el morrut roig, un insecte volador que infecta palmeres i que s’augmente els recursos econòmics per als pròxims Pressupostos Generals de 2015.

Baldoví demana que el pla de lluita incloga tota l'àrea afectada per la plaga en les diferents comunitats autònomes i coordine totes les administracions implicades i tots els agents afectats "és molt necessari".

Compromís suggereix, com a primera fase, una doble mesura de xoc per a detenir l'avanç de la plaga. La primera, basada en la lluita química mitjançant el tractament de totes les palmeres sospitoses d'infecció, o en perill imminent d'infecció, mitjançant endoteràpia amb el larvicida benzoat d'emamectina, autoritzat recentment pel Ministeri d'Agricultura de manera provisional.

La segona estratègia estaria basada en la lluita biològica i consistiria en l'ús de ceps locals del fong 'deuteromiceto Beauveria bassiana' que infecten el morrut de manera natural provocant-li la mort; alhora que el mateix insecte serveix com a vehicle de propagació de l'entomopatogen.

Baldovi afirma que son “costos de xoc perfectament assumibles, perquè hui dia és possible tractar les palmeres amb aquestes dues estratègies de lluita a un preu assequible. Però igualment es podria fer ús de qualsevol altre producte o estratègia d'eficiència contrastada i viable econòmicament si ho hi ha disponible", agrega.

El diputat de Compromís subratlla que l'objectiu del pla de xoc hauria de ser detenir l'avanç de la plaga durant dos o tres anys per guanyar temps i dissenyar una estratègia de lluita a llarg termini, amb la participació de totes les administracions, l'incentiu de la investigació per a la cerca de solucions i la prohibició de la importació de palmeres dels països on està present la plaga.

Joan Baldoví remarca que aquest pla de lluita “hauria de posar a la disposició dels ajuntaments els mitjans humans, materials i econòmics necessaris per a elaborar plans municipals de lluita contra la plaga, dins d'una estratègia general compartida; i per a posar-los en pràctica”.

Finalment, sosté que el pla hauria d'establir també mesures perque la tala es realitze de manera eficient; especialment en tots els aspectes referents al transport i trituració que creiem que no es fa correctament en l'actualitat.

-