L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dijous, 11 de setembre del 2014

Avui fa 18 anys de la inundació de Tavernes





Avui fa 18 anys de la inundació de Tavernes pel desbordament del riu Vaca. Era el dia 11 de setembre de 1996, dia en que també se celebra la Diada de Catalunya o el colp d’Estat de Pinochet a Chile contra el president Allende.

L’11 de setembre del 1996 els mars del cel es van precipitar sobre Tavernes de manera com mai no ho havien fet. Tenim noticies de grans avingudes sobre el casc urbà des de Les Creues, i per evitar-ls es va construir el mur de defensa, però una inundació com aquella no tenia cap antecedent històric.



Aquell dia era dimecres, Tavernes estava en festes majors i estaven resultant molt deslluïdes perquè des del diumenge que plovia. El concent de les bandes de Música ja es va suspendre, de fet, tot es va suspendre pel fort ruixat que va continuar dilluns i dimarts, i que es va acréixer com mai no s’havia vist durant la nit i la matinada del dimarts i dimecres.

I quant va ploure? Realment no se sap. Es calcula que les pluges podrien haver superat els 900 litres en 24 hores. De fet, els pluviòmetres que no eren ni de bon tros com els d’ara i nomes hi havia un parell a la Valldigna, es van desbordar i van deixar de marcar sobre els 650 litres. Era la gota freta centrada damunt de la Valldigna, i plovent a bots i barrals sobre la conca del Vaca. El Vaca, el Malet, el VAdell, l’Ull del Bou, el Clot de la Font, la Fontarda, Bolomor... duien aigua com ningú no recordava. 


Eren les 11 del mati quan l’aigua saltava per damunt del pont de l’Ombria i començava a desbordar en els llindars del poble, encara que el riu ja havia desbordat abans del nucli urbà i l’aigua corria pel Passeig Lepanto i en poques hores, el casc urbà comprés entre la carretera i el riu era.... com un riu més!. Tota la part baixa del poble era un riu marro, amb aigües que arrossegaven fang, canyes, bidons, i en el poble els turismes, sobre tot al final del Passeig Colom, eren arrossegats pel corrent. Va ser la zona mes castigada i el nivell va arribar als 1’80 metres.


I encara sort que eren festes, i el curs escolar no havia començat, perquè amb les aules plenes de xiquets i xiquetes haurien pogut viure’s moment d’angoixa i de gran complicació, car és normal que els pares haguessen volgut entrar per dins del corrent per endur-se els fills. I no sabem que hauria pogut passar...


L’aigua corria cavallera fins l’AP-7 que va tindre efecte barrera i hi va formar com una mena de reclosa gegantina d’aigua que va inundar la carretera de Borderia i El Teularet, afectant les fàbriques. Fins i tot Tavernes va quedar incomunicada unes hores i envoltada per una mar d’aigua fangosa. 

Tot això esdevenia a la zona plana, mentre des de les Crues es precipitaven els barrancs plens cap a la ciutat, saltant el mur i arribant les pedres arrossegades dins de les cases, mentre en alguns carrers (Sant Josep) els antic barrancs que corrien per davall rebentaven i omplien d’aigua les cases.. 

A les cinc de la vesprada, la mar d’aigua procedent del Vaca havia creuat Tavernes en sentit oest-est omplinc de destrucció i fang, sobre tot molt de fang, les cases i baixos. 



Han passat 18 anys i com si fos ahir

Avui fa 18 anys. Governava la Generalitat el mateix partit que ara, el PP, i a Madrid governava el Sr. Aznar, també i com ara del PP, i el govern municipal estava presidit per un alcalde del PP. De res va servir. Totes les promeses fetes eixos dies (permeabilització de l’Ap7, canalització del Vaca, millores en el llit del riu.....), res es va dur a cap i el riu Vaca continua igual que abans, amb l’afegit que ara tenim el Vergeret construït, i en constant perill si hi ha un desbordament.

Avui 18 anys i les promeses de canalització i millora del Vaca entre Simat i Xeraco s’han quedat en un projecte paralitzat pel Govern de Rajoy quan estava en fase d’adjudicació. 

Avui fa 18 anys i Tavernes continua en perill per eixa cabuderia del grup popular del Congrés de Diputats que durant tres anys consecutius han votat (diputats valencians inclosos) en contra d’incloure en els pressupostos de l’Estat els 36 milions que calen per executar el projecte.


Fins quan, Srs. del PP permetran que el riu Vaca continue sense vore executat eixe projecte?
-

1 comentari:

Anònim ha dit...

Curiós que els contenidors eren abans més accessibles que els qui tenim huí en dia.