L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 2 de setembre del 2014

L'ESTAT DE LA QUESTIO: Avui tenim plenari, mentre l'oposició ensopega dues, tres, quatre vegades en la mateixa pedra (judicial).


El PP popular va presentar al·legacions al pressupost del 2014, unes al·legacions que segons hem pogut llegir en els mitjans de comunicació van ser rebutjades. Segons hem pogut anar esbrinant per defecte de forma. Tot perquè el Sr. Vidal, com a portaveu del Grup Municipal Popular, no pot presentar al·legacions, no té la consideració d'interessat exigida en el Reial Decret Legislatiu 2/2004 Reguladora de les Hisendes Locals.

Una vegada més sembla que el PP i el Sr. Vidal, llicenciat en dret, portaveu i ex alcalde del PP i assessor de la Diputació tornarà a fer el ridícul, unint aquesta nova “desfeta legal” a altres com la moció de censura, sense tindre en compte els pronunciaments legals contra el transfugisme, o el cas sonat del plenari extraordinari que van obligar a convocar en base a unes peticions que després el jutge va considerar com il·legals.

Això passava l’estiu passat, l’alcalde Jordi Joan estava de vacances i com sembla ser que no en van tindre prou, enguany han repetit la història: un ple extraordinari que s’haurà de fer demà, exigit per una actuació del PP, i en plenes vacances de l’alcalde, que les agafava el dia 18 d’agost i fins el 5 de setembre. Haurà de ser per tant l’alcaldessa en funcions, Carmen Canet, l’encarrregada de dir-li al Sr. Vidal i al PP que han tornat a clavar la pota en qüestions legals.

En la nota de premsa del PP -que hem pogut llegir en un blog-  fa la seua particular interpretació sobre aspectes del Reial  Decret  Legislatiu   2/2004 y l’article 170 del TRLHL que parla sobre qui pot al·legar i per què pot al·legar i en els punts, no apareix per a res un grup polític com a “part interessada” per poder al·legar a un pressupost municipal. 

Abans de res i d'entrar en matèria legal: demanar disculpes. Estem parlant de termes legals, que serien motiu de fulls i fulls. Ho hem intentat fer curt, però de vegades és impossible. 

De l'’art. 170  d’eixe Decret Llei es  desprén  que cal l'exigència   d'una legitimació  activa , una legitimació “ad causam”, o si voleu, en altres paraules  un interés legítim i les sentències del TC descarten que  els regidors  o els portaveus de grups municipals  compten  amb la legitimació  activa  exigida  per llei. El Sr. Vidal, que presenta les al·legacions com a portaveu del PP, no  compta   amb  la  legitimació   activa   recollida en  l'article  esmentat. 

Tribunal Constitucional 

El Tribunal  Constitucional   ho ha deixat clar: els membres  de les corporacions   locals poden  impugnar  actes, acords i exercir el control davant la decisió d’un organ unipersonal en base a una legitimació “exlege”,  pero la legitimació no es pot estendre a presentar al·legacions en l'exposició   publica d'un acord  pres per un  órgan col·legiat (el plenari)  on el  regidor   participa i  disposa d'altres   mitjans  de  control.

En poques paraules: el PP té el plenari per controlar al govern i fer valdré la seua voluntat i consideracions al pressupost. Les al·legacions només les poden presentar entitats, associacions i particulars que poden vore’s afectats per una decisió del plenari sense pertànyer a ell.

No ho diguem nosaltres sinó el TC. Els membres  de les corporacions   locals  no   poden presentar al·legacions o reclamacions  en el tràmit d'un procediment   administratiu   instruït per la pròpia corporació local.  Eixa possibilitat només és per als possibles interessats, per als veïns o ciutadans, però mai per als membres de les  corporacions locals, que han d’intervindre des de l’àmbit polític que els reconeix  la legislació de régim local. 

Tribunal de Navarra i TSJ Madrid 

També ho te clar el Tribunal Administratiu de Navarra quan diu que hi ha dos papers clars: un la del qui participa en assumptes  públics  per elecció i un segon, que sense ser càrrec electe, usen les al·legacions com a mitja de participació i control.

I continua dient que no es factible  exercir  al mateix  temps  la funció  de decidir en eIs òrgans municipals i, posteriorment,  com a grup municipal,   pretendre   utilitzar  els mitjans de  participació   i control  que  corresponen   als veïns   i  interessats    com  a  tals.

Més clar, aigua. ¿No? Si eres i has participat com a regidor en l’aprovació dels pressupostos no pots al·legar. 

També el TSJ de la  Comunitat  de Madrid (juny 2012) sentencia que el tràmit  d'exposició al públic (I'article  170.1 LHL) és per a les persones,   físiques  o jurídiques que reunisquen  les  condicions i “entre elles no es troben  els Grups  Polítics  Municipals” diu textual. I continua dient que la  participació dels Grups  Polítics  Municipals han d'efectuar-se  a través  del procediment   d'elaboració   i aprovació del  Pressupost    General, en concret, mitjançant la presentació    de  propostes    i esmenes que s'estimen  convenients   en els debats plenaris. 

¡I mira per on, el PP no va presentar cap esmena ni proposta de la forma escaient en el plenari!

Aclareix que no s’ha de confondre  la intervenció deIs regidors  en I'elaboració   i aprovació dels Pressupostos,   com a membres  integrants  de la Corporació  Local,  amb els "interessats” que diu els articles  169. 1 i 170. 1 de la LHL, als quals va  dirigit  el  tràmit d'informació   pública   i que  no  formen  part  de  la  Corporació Local.  ¿Ben clar, no? Els grups polítics que facen la seua faena en el procés d’aprovament dels pressupostos i deixen als veïns i entitats les al·legacions. 

TSJ de Valencia en un cas de Novelda igual al de Tavernes 

La Sentencia  967/2008   del TSJ valencià, referida al pressupost de Novelda per al 2009, és un cas idèntic al de Tavernes i també allí és el Grup Popular sobre el qual la sentencia afirma que no té personalitat jurídica  i en conseqüència no té legitimació activa per presentar al·legacions com les formulades pel portaveu del PP de l’Ajuntament de Novelda.

El tribunal analitza l’article 31 de la LPAC i l’article 170 del TRLHL  sobre que cal entendre com a “interessat” o “part interessada” i conclou que l’absència de personalitat jurídica impedeix la capacitat d’obrar i impedeix que el Grupo Popular Municipal puga ser considerat com interessat legitim per a formular al·legacions o reclamacions al pressupost de l’Ajuntament.

Y conclou: “hem d’afirmar que estem davant un clar supòsit d’inadmissibilitat de la reclamació formulada en el termes de l’article 170 de la TRLRHL” i per tant “cal considerar com a no interposada i en conseqüència no cal analitzar el seu contingut material, ni estimar ni desestimar su petítum”. 

En definitiva, i segons la doctrina del TC i diversos TSJ el plenari demà no ha de considerar ni entrar a valorar, discutir i debatre les al·legacions presentades pel Sr. Vidal en nom del PP, perquè no està legitimat per a presentar-les. Si que, una vegada aprovat el pressupost definitivament per la Junta de Govern,  podrà recórrer la decisió que es prenga en el plenari davant el Tribunal Contenciós-Administratiu.

I és que en el fons no hi ha voluntat de fer oposició, sino de barrar, d'obstrucció. I de nou, fer el ridícul. Ja se sap: l’home és l’únic animal que ensopega dues vegades, tres vegades en la mateixa pedra.
-

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ells no tenen res a perdre, mentres no tinguen el govern igual tenen 1 que 2 que x fallos en contra. Seguiran intentant-ho i mentres van fent campanya a la seua.

Anònim ha dit...

i si juridicament ni te cap sentit el plenari, per a aprovar algo que s'ha aprovat oer JdG i el PP no pot presentar alegacions, perquè eixe segon plenari???
Quanta paciència!!!
Manolo... Vergonya, cavallers vergonya!!!L

La Cotorra de la Vall ha dit...

Sembla ser que com s'han presentat al·legacions, s'han de considerar o no en el plenari, i després procedir a la presentació definitiva dels pressupostos.
Sembla ser que no solament s'ha de considerar el tema jurídic del qual donem ampla informació, sinó també el tema administratiu i de procediment.
Sense deixar de reconéixer que és un bon folló técnico-jurídico-administratiu.