L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 4 d’octubre del 2014

L'Ajuntament firmarà el conveni LIFE de la UE per actuar en les zones humides LIC i ZEPA del terme municipal

Imatge de la reunió a València

L'Ajuntament de Tavernes firmarà el conveni marc del programa LIFE de la Unió Europea a través de la Generalitat amb l'objectiu d'actuar fins el 2020 en les zones humides LIC (lloc d'Interes Comunitari) i ZEPA "Marjal de la Safor".

El regidor delegat d'Infraestructures Agràries i Urbanes, Josep Llácer, acompanyat per l'arquitecte municipal Juan Tormo, s'ha reunit amb tècnics de la Conselleria de Territori, Infraestructures i Medi Ambient de la Generalitat per determinar les actuacions en les zones del terme municipal incloses dins de l'àmbit LIC i ZEPA "Marjal de la Safor"

Aquestes actuacions seran arreplegades com a base del conveni que via Generalitat firmarà l'alcalde, Jordi Juan, en el marc del "Programa LIFE 2014-2020" de la Unió Europea, entitat que subvencionarà en un 50% els projectes aprovats.

Josep Llácer ha assenyalat que el conveni es contempla dins del Programa LIFE "perquè és l'únic de la Unió Europea dedicat, de forma exclusiva, al medi ambient. Com objectiu general fins el 2020 contempla la contribució al desenvolupament sostenible i assolir els objectius de l'Estratègia Europa 2020 així com les metes europees en matèria de medi ambient i clima". Segons el regidor, la dotació europea per al Programa LIFE en aquest període serà de 3.457 milions d'euros i subvencionarà al 50% els projectes aprovats.

L'ajuntament de Tavernes ha presentat com a propostes d'actuacions el condicionament dels marges del riu Vaca i barranc del Badell, amb l'eliminació de l'escullera en els talussos i la solera. També es procedirà a una revegetació mitjançant espècies ripícoles per tal de consolidar els marges, actualment amb greus problemes de caiguda en la zona dels camins laterals.

Una segona proposta estudiarà la solució que cal donar per al control mínim ecològic del riu Vaca i de la Sèquia de la Ratlla, així com el control de les inundacions en la zona.

La proposta més ambiciosa presentada a Europa, seria en paraules de LLàcer, "la creació de corredors ecològics (infraestructura verda) amb la interconnexió de las zones humides catalogades de la marjal de la Safor y la marjal de la Ribera sud del Xúquer".

Aquest apartat contempla la naturalització de la Sèquia Mare i els seus bassots mitjançant l'estaquillat d'espècies ripícoles i l'eliminació d'espècies invasores, cas de la tortuga de Florida, i el restabliment de les poblacions d'amfibis d'especial interés històric i etnològic a Tavernes, tot creant un àmbit controlat.
 
El projecte preveu actuacions per regenerar i naturalitzar els ullals “de Beltran”, “del Cavaller”, “de les Penyetes” i “el Gran", amb el condicionament de les sèquies d'entrada i eixida per solucionar els problemes en períodes de sequera i contempla la creació d'un carril d'intercomunicació de mobilitat sostenible entre els ullals, amb informació mediambiental per als visitants. 

El projecte es presentarà abans del 16 d'octubre i serà a principis del 2015 quan se sabrà si s'aprova per a UE. Serà unprojecte a desenvolupar al llarg de 5 anys i mig, fins al 2020. Com hem dit, serà presentat a Europa per la Generalitat i estaran també implicats la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Vaersa i els ajuntaments de Gandia, Xeresa, Xeraco i Tavernes. A hores d'ara es mantenen contactes amb la UPV Campus de Gandia per aconseguir la col·laboració de Ciències Mediambientals.



1 comentari:

llaurador ha dit...

Un 10 per aquest projecte ja que situará a Tavernes en un nivell ecològic i medioambiental excepcional, no es tracta de formigó...formigó i diners a la butjaca sinó d'un projecte que es tindría que catalogar d'excel.lència!!! Bravo Llàcer, sou un equip formidable!!!