L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dissabte, 1 de novembre del 2014

Els valencians cada dia més pobres i amb més exclusio social.


El seté Informe Foessa sobre l'Exclusió i el Desenvolupament Social xifra l'exclusió social en el País Valencià en el 32%, quan la mitjana espanyola és el 25,1 % de la població. En altres paraules: 1,6 milions de valencians afectats.

Segons l'informe, només el 35% dels valencians té una integració plena; el 37,4 % de la població té una integració precària; el 16,7 % pateix exclusió moderada i en el furgó de cua social, un 15,3 % (764.000 valencians) hi ha dins del grup de l'exclusió severa.

El País València és l'autonomia amb major borsa d'exclosos severs, i arriba a duplicar a comunitats com Navarra (7,5%) i Astúries (6,9 %) o arriba fins i tot a triplicar el percentatge de territoris com el País Basc (5,2%), Castella i Lleó (5,1%) o Galícia (4,8%).

Un incís: I açò guarda també relació amb el infrafinançament valencià i el dèficit de balança fiscal que comentàvem ahir. Menys ingressos estatals implica menys inversions i açò comporta menys obres, menys treball, més atur, menys sou i més exclusió. Són els efectes últims del mal finançament que dónes de 1995 arrossega la nostra terra com va posar en solfa el dijous Rafael Beneyto.

L'informe Foessa està elaborat per un equip de més 90 investigadors de 30 universitats i ha mesurat el nivell d'exclusió social en funció de 35 indicadors que giren entorn de vuit àrees: ocupació, capacitat de consum, participació política, educació, habitatge, salut, conflicte social i aïllament social. 

A més pobre, més empobrit

Un altre àmbit on tenim el trist honor de sobreeixir és el canvi en la renda mitjana del 10 % més pobre. Així entre els anys 2008 i 2012, els valencians més pobres van veure reduir-se la seua renda mitjana entorn del 13 %, és a dir, al voltant del doble de la mitjana estatal. L'informe alerta de la ruptura del contracte social i rebutja que la "crisi haja afectat a tots, sinó que ha sigut selectiva amb els més pobres".

Una lectura per tant senzilla: Espanya s'ha encongit de forma desigual i als valencians ens ha tocat la pitjor part quant a avanç de l'exclusió social i el 10 % més pobre ha pagat tres vegades més que la mitjana de la població la factura de la crisi.

2.221 € menys per càpita

I destaquem també i per a mal en la distribució regional del PIB per càpita: mentre la mitjana espanyola ha patit una reducció de 394 euros entre el 2008 i el 2012, la caiguda en la nostra terra arriba fins als 2.221 euros després de passar dels 21.701 euros als 19.480 euros de renta per càpita en aqueix període (2.811 euros menys que la mitjana espanyola).

L'Informe Foessa parla també de l'existència d'una "generació expulsada" de treballadors atès que la taxa de treballadors exclosos se situa en el 15 % i parla d'una "generació hipotecada" ja que el 27% dels joves desocupats es troba fora del sistema educatiu i el 35% viu en llars excloses.

I mentre açò ocorre, el sistema el veiem cada dia més corrupte i hi ha més implicats en trames de corrupció i balafiament dels recursos públics. També ací estem entre els capdavanters a Espanya. 

 I mentre augmenta la pobresa, els del PP van de rics a costa de la caixa fixa


-