L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 5 de març del 2015

Els peixos del llac de la Goleta podrien patir atacs de les oques


 
Fa uns dies l'Ajuntament de Tavernes va observar l'aparició de desenes de peixos morts en el llac de la Goleta. Dilluns passat es va comprovar com desenes de peixos apareixien morts en la superfície, amb la qual cosa es van disparar les alarmes en la regidoria de Medi ambient i es van avisar als tècnics de conselleria.

El regidor de l'àrea, Perfecto Benavent, ha confirmat que no havia cap motiu perquè es produïren aquestes morts i de fet, en la visita el dimarts dels tècnics al llac i després de la presa de mostres per a la analítica i les mesures in situ amb aparells especial s'ha confirmat que els paràmetres de l'aigua era normals: la demanda biològica d'oxigen, la conductivitat, la salinitat... tots estava en els nivells perfectes.

El tècnic va pensar en un primer moment en un atac de les tortugues invasores existents en el llac perquè els peixos presentaven signes de mossegades en les aletes i alguns blaus. "Com si algú haguera tirat un petard, haguera atordit als peixos i després hagueren sigut atacats per les tortugues, d'alimentació omnívora", però aquesta hipotètica gamberrada ha estat descartada. 

Posteriorment van aparèixer nous peixos morts, però també es va comprovar l'existència d'una oca morta, com si cercant menjar en el fons del llac, haguera ficat el cap dins d'un forat i després no l'haguera pogut traure. Això obria el pas a una nova hipòtesi de treball: que foren les oques qui ataquen els peixos, i fins i tot hi ha imatges gravades d'atacs de les aus als peixos. 

En tot cas, s'està a l'espera de l'informe dels tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, que pot donar llum sobre aquesta estranya situació

No han fallat els bufadors

Al contrari del que s'ha dit, els bufadors que l'Ajuntament va instal·lar fa dos anys per millorar l'oxigenació de l'aigua no han fallat. No han fallat i no tenen res a vore amb aquest estrany episodi. Això  es comprova per un fet que ja hem esmentat i que ha estat confirmat pels tècnics: tots els paràmetres de l'aigua eren normal, cosa com es habitual en èpoques d'hivern i més encara després les pluges que hem gaudit els darrers mesos.

Tampoc s'han produït, ni de lluny, temperatures com les de l'estiu que pogueren estar en l'origen d'aquest cas. 

Serà possible millorar el llac? El PP-PSOE té la paraula

El govern municipal de Compromís està a l'espera d'un estudi global de regeneració i millora del llac de la Goleta i confia en rebre'l dins d'aquest mes de març. L'estudi està realitzat per tècnics especialistes en conservació, regeneració i millora d'espais humits i l'objectiu seria tallar per a sempre els problemes que presenta el llac i que han determinat diversos episodis de mortalitat de peixos o ànecs, sense oblidar alguns episodis que es poden donar de males olors a l'estiu.

La pregunta del milió és: Serà això possible? Difícil, i ben difícil ho té el govern municipal que havia dedicat una partida de 120.000 euros per executar el projecte de regenerar, millorar i recondicionar el llac de la Goleta. La proposta no era acceptada pel PP-PSOE i els dos partits la van rebutjar.

La postura de l'oposició que forma el PP-PSOE ha obligat al govern de Compromís a no contemplar - per ara- de nou la proposta dins dels projectes a executar per l'Ajuntament de manera immediata. Es dona la paradoxa que, a més de ser una demanda social i dels veïns de la platja, el mateix PP ha estat reiterant durant molt de temps i en notes de premsa reclamant la necessitat d'escometre aquesta millora.

I com sol fer el PP sempre: quan es van presentar per a inversions del 2015, va ser el primer en oposar-s'hi, i la seua postura en contra va obligar a deixar aparcada - per ara- aquesta millora de l'espai natural més important i millor que té la platja de Tavernes.