L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 3 d’abril del 2015

Totes les enquestes (per ara)

El dia 24 de maig hi ha eleccions. Es van convocar fa uns dies i res sembla clar per al 24 de maig a nivell autonòmic. Hi ha enquestes i enquestes, cadascuna amb diferències respecte a les altres però poden indicar un denominador comú: sembla ser que el PP podria haver tocat fons i Ciutadans, especialment durant aquest últim mes, s'ha vist disparat en els sondatges. 

El bloc dit progressista podria aglutinar la majoria absoluta amb un repartiment d'escons més equilibrat entre PSPV, Podemos i Compromís i despenjada EU.

Els darrers sis mesos s'han publicat enquestes, la primera, la més clàssica, del diari El País el 9 d'Octubre; després el PP va filtrar altres dos estudis, el primer a principis de gener i el segon a principis de març; a la fi de març en va filtrar una el PSOE i Las Províncias va presentar la seua a falles


 El PP 
 
El PP en totes les enquestes s'enfonsa, i està molt lluny dels 50 diputats que formen la majoria. La mitjana de les enquestes li atorguen uns 36 escons, sent la pitjor de totes la més antiga, la del 9 d'octubre, que li vaticinava 32 diputats. Per contra els seus propis estudis són els més optimistes, encara que sempre lluny de la majoria absoluta, al gener s'atribuïen 42 escons i dos mesos més tard es rebaixaven les previsions a 37. El sondeig dels socialistes el deixava en 34 i dies més tard Las Províncias donava una xifra similar, d'entre 33-36 diputats. 

PSOE
 
Els socialistes també pateixen una forta baixada però poden ser la principal força progressista amb una mitjana d'uns 24 escons, 9 menys dels 33 que té ara. El PSOE ha tingut una millor valoració en les enquestes d'El País, que li donava 29 escons, i el seu propi estudi que mig any després es conformava amb entre 26-28. Les enquestes del PP el castigaven més amb 20 escons al gener i després 24. Las Províncias també ha situat al partit en aquesta franja baixa entre els 21-22 diputats.

Podemos
 
El partit de Pablo Iglesias ha frenat la seua embranzida. Així mentre a l'octubre se li vaticinaven 17 escons, durant l'últim mes, l'última enquesta rebaixava el seu èxit fins els 15-16 escons. Pel que fa a les enquestes de partits el PP ha sigut el més generós, donant-los 20 escons en cada estudi, mentre que el PSOE li augurava només 12.

Compromís

Totes les enquestes li donen un creixement de diputats (més o menys generós), però la pujada sembla ser ha estat aturada per Podemos. L’enquesta més generosa va ser a octubre que li atribuïa 14 escons, els sondejos del PP primer el situaven amb 8-11 diputats al gener i després al març caurien als 6, sent l'última força en ser depassats per Ciutadans. El pronòstic del PSOE tornava a pujar a Compromís al tercer lloc amb 13 diputats (amb empat tècnic amb Ciutadans), i l'enquesta de Las Províncias també el situava darrere del partit d'Albert Rivera amb entre 9-10 escons. De tota manera, mai les enquestes han tingut un encert i el partit nacionalista sempre ha tret millor resultat que el que li donaven: les passades eleccions les enquestes el situaven fora les Corts, i va traure 6 diputats.

Ciutadans

La irrupció de Ciutadans s'ha apuntat fonamentalment en 2015, així l'enquesta d'El País d'octubre no contemplava la seua entrada en les Corts. El primer sondeig del PP al gener ja li donava 5-7 escons, dos mesos després el mateix partit li donava més protagonisme amb fins 12 diputats i ja superava a Compromís; setmanes després els socialistes apuntaven entre 12-14 diputats, per davant de Podemos; finalment Las Províncias a la fi de març li consolida els 14 escons, a l'esclat de Podemos i per davant de Compromís i EU. 

EUPV


El cas d'EU és el més extrem. Dels 5 diputats que té ara El País li donava a l'octubre un creixement fins els 7 escons, però les tres següents enquestes del PP i del PSOE el deixen fora de les Corts. L'única enquesta que el contempla ha estat Las Províncias, amb 4 escons.

UPiD

Totes les enquestes la deixen fora de les Corts. Ni amb un candidat 'mediàtic' com Toni Cantó cap enquesta li atorga cap representant. L'actual situació de divisió interna d’UPiD tampoc ajuda a la formació. 
El PP espera haver tocat fons i espera que Ciutadans puge un esglaó que, almenys aritmèticament, li possibilitaria negociar algun pacte. Per la seua banda l'esquerra (PSOE, Compromís, EU i Podemos) haurà d'ajuntar la força de tres o quatre partits per a enderrocar el PP. 

Basat en la informació de eldiario.es.