L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dimecres, 10 de juny del 2015

Avui, dimecres, pot ser un bon dia ( o sobre la situació política al País Valencià)


Avui  dimecres estava marcat en roig en el calendari del PSOE com a límit per a aconseguir un acord global amb Compromís. Però a 24 hores de la constitució dels Corts, les posicions entre tots dos partits semblen més allunyades que mai. Açò almenys semblava ahir. 
 
S’havia arribat a un principi d'acord sobre el programa, però les declaracions del portaveu de Compromís en la comissió negociadora, Pasqual Mollà, defensant a Oltra com a presidenta van prendre el foc en el PSOE. Ximo Puig en Onda Cero parlava d’impulsar un govern que tinguera "en compte també als votants del PP" i puntualitzava que una aliança en tripartit no era "necessària" per al canvi. La mà estesa a Ciutadanos.

El següent pas del PSOE va ser convocar als mitjans de comunicació: el secretari d'Organització, Alfred Boix, anunciava la suspensió de les negociacions amb Compromís. Es deixava en l'aire l'alcaldia de València per a Joan Ribó (Compromís), posició amenaçadora que resultava difícil de creure després de la bona disposició del candidat socialista, Joan Calabuig, per a afavorir la investidura de Ribó.

Compromís assegurava ahir que la reunió del dilluns sobre els eixos programàtics com la relacionada amb els pactes locals mantinguda ahir dimarts, es van celebrar dins de la "normalitat". En aquest sentit, van remarcar que fins i tot s'havia concretat per al dijous una següent cita per a seguir avançant en els acords municipals.

A més, van assegurar que des de la coalició s'havia rebut 'llum verda' al document final sobre els eixos programàtics de dilluns que s'havia remès als socialistes. Un full de ruta que havia de presentar-se aquest dimecres en roda de premsa que, finalment, no s'ha convocat.

Compromís ha confirmat que ahir van seguir en diversos municipis les negociacions entre ambdues formacions malgrat suspensió anunciada. Fins i tot hi ha dirigents que veuen la reacció del PSOE vinculada al pacte aconseguit entre el PSOE d'Andalusia i Ciudadanos. O siga, diem nosaltres, el PSOE podría haver usat la tàctica de “que pot venir el llop” per a donar-li un toc a Compromís.

"L'órdago" plantejat pel PSOE no alterava a Compromís, qui a través de Pasqual Mollà va reiterar la seua defensa de la candidatura de Mónica Oltra per a la Presidència de la Generalitat i va atribuir la reacció socialista a una "rabieta per no haver digerit el resultat". Compromís segueix avançant en el full de ruta de programa del nou govern sense fer cap moviment de cara a la negociació de la Presidència de la Generalitat ni del futur Consell.

Les possibilitats que s'obrin per al PSOE de Puig són complicades: 

-Cercar una aliança amb Ciutadans que li permeta la investidura la setmana que ve. Pot semblar una opció atractiva, però aquesta possibilitat té un greu problema: la suma de PSPV (23) i C's (13), 36 escons, necessitaria per a la futura investidura d'una abstenció del PP, que semblava disposat a açò perquè Compromís no poguera entrar en el govern però ara ja haurien fet un pas arrere i han negat qualsevol suport a la investidura de Puig. 

Difícil distingir entre els “farols” i les realitats, però un fet és segur: C's, i especialment el PP, li faran suar a Puig la seua investidura. O dit d'una altra manera: Quin serà el preu polític que el PP faria pagar al PSOE per a autoritzar eixa operació? I al final… Puig amb un govern en una posició feble.

-Reprendre les relacions amb Compromís. El problema per a Puig ve per dues vies: el pas de suspendre les negociacions l’han donat els socialistes i, d'altra banda, la data límit d'avui dimecres autoimposada pel PSOE sembla de difícil compliment.

És a dir, complicat que tot torne a com estava si els socialistes no fan el pas i, encara que ho facen, és probable que no aconseguesquen tots els objectius que s'havien fixat per a avui.

Una via intermèdia: aprovar públicament el document programàtic i recuperar les negociacions amb Compromís per a arribar a un acord sobre la presidència dels Corts. Açò com a pas previ per a tractar de resoldre els conflictes pendents en els ajuntaments, que es constituiran dissabte que ve 13 de juny. Ajornaria la resolució avui dimecres, que era el que volia Puig, de totes les grans qüestions de la futura Generalitat, començant per la Presidència mateixa.
 
 
Basat en un text de Valenciaplaza