L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dilluns, 5 d’octubre del 2015

Els pactes que vénen



El mal resultat de “Catalunya Sí que es Pot” en les eleccions catalanes, sumat el discurs agressiu de Pablo Iglesias en la campanya i les exigències de supeditar les altres forces al seu projecte polític, li poden crear un important problema davant les eleccions espanyoles de desembre. 

Podemos preparava una estratègia que volia sumar el suport de forces polítiques com Compromís al País Valencià i d'altres forces nacionalistes arreu de l’Estat Espanyol, tot amb l’objectiu de reforçar la seua candidatura a la presidència de la Nació i aconseguir un resultat que reforçara aquesta possibilitat. 

A nivell espanyol, fa uns mesos semblava tot clar i que tenia tancat la majoria de pactes que, després les eleccions catalanes, se li han complicat i molt al partit de Pablo Iglesias. 

A Catalunya el mal resultat i la manca d’autocrítica de Pablo Iglesias ha causat malestar en sectors d’Iniciativa i això genera un ambient enrarit. A les illes, l’estil de la campanya catalana ha aixecat molts recels en MES, la força que dirigeixen els nacionalistes del PSM. Es tem el to lerrouxista de Pablo Iglesias, i que aquesta formació haja votat al parlament balear junt al PP contra nomenaments del nou govern ha despertat també recels gens dissimulats. 

A Galiza, el BNG, el moviment històric del nacionalisme gallec, s’ha desmarcat ja del pacte. A més, les altres forces gallegues disposades a un pacte (ANOVA, IU...) no accepten que la candidatura tinga el nom Podemos com a marca prioritària i, tal com passa al País Valencià, volen també un grup parlamentari gallec propi a Madrid. 

I finalment tenim el País Valencià, on Podemos donava per fet l’aliança amb Compromís i fer una candidatura, possibilitat impulsada per Mónica Oltra, fervent partidària de l’acord. Nomes cal recordar que Iniciativa pel Poble Valencià, el partit d’Oltra, ha acordat per un 81% donar suport a l’acord però també cal recordar que el panorama ha canviat les darreres setmanes arran de la votació dels altres grups que integren Compromís. 

Així els dos grups més importants de Compromís, el Bloc Nacionalista Valencià com els independents de Gent de Compromís han votat en contra del pacte. Iniciativa ja ha dit que podria presentar-se amb Podemos, a banda de Compromís. Si això passa no cal ni dir que els resultats serien més una resta que una suma i allò que espera Pablo Iglesias no s’aconseguiria. 


La presència de Joan Baldoví, l’únic diputat valencianista a Madrid, és un molt bon reclam per al Bloc, fins i tot si cal enfrontar-se a Oltra i la seua dèria de buscar com siga un pacte que rebutgen majoritàriament les bases del Bloc (majoritari) i Gent de Compromís.