L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 3 d’octubre del 2015

L'Ajuntament i la Diputació disposats a impulsar el coneixement i projeccio del jaciment de Bolomor


L'alcalde Jordi Joan i el director Josep Fernández en una de les visites a Bolomor
 L'Ajuntament de Tavernes i la Diputació Provincial - a través del Patronat de Turisme “València Terra i Mar”- han expressat la seua voluntat de potenciar el coneixement i difusió del jaciment paleolític de Bolomor.

La diputada de Turisme, Pilar Moncho, s'ha reunit amb l'alcalde de Tavernes, Jordi Joan, per a abordar línies de col·laboració amb aquest objectiu. L'alcalde remarcava que s'havia parlat "d'engegar nous projectes turístics que amplien l'oferta i posen en valor els recursos turístics de Tavernes”.

Entre aquests projectes indicava que están el desenvolupament de rutes ambientals en el terme municipal i les visites guiades a la Cova de Bolomor, que seria l'eix sobre el qual giraria la potenciació del turisme cultural.

La diputada provincial Pilar Moncho s'ha mostrat disposada a col·laborar amb l'ajuntament en la potenciació del turisme i l'engegada de nous productes turístics per a Tavernes i per a tota la Valldigna. 
L'alcalde i la director del Museu de Prehistoria de la Diputació amb Juan Luis Arseaga, codirector d'Atapuerca i Premi Príncep  d'Astúres, en les jornades del 25 aniversari

Centre d’Interpretació 

El jaciment de Bolomor ofereix un gran atractiu i moltes possibilitats d'atracció al turisme, sobretot cultural. Per fer-ho posible, cal impulsar i avançar en la idea de creació del “Centre d’Interpretació”, que serviria al mateix temps com espai d'acolliment, desenvolupament de tallers i projecció d'audiovisuals, entre molts altres. 

Precisament la creació d'aqueix centre ha sigut motiu d'una de les esmenes al Pressupost General de l'Estat (PGE) del 2016 presentat per Compromís. El diputat Joan Baldoví va presentar en el 2015 una esmena per dedicar 500.000 euros a l’esmentat centre, esmena que el PP va votar en contra. Enguany l’ha tornada a presentar l’esmena que deia “dedicar 500.000 euros per a la creació d’un Centre d’Interpretació de la Cova del Bolomor que potencie les visites in situ, fomente l’estudi i convertesca el jaciment en un punt de dinamització cultural que revertesca en l’economia local i en l’avanç dels estudis arqueològics”. 

Tampoc enguany serà possible perquè de nou el grup parlamentari del PP en el Congrés de Madrid (els diputats valencians inclosos) han votat en contra de la proposta i per tant el PGE del 2016 no contempla eixa inversió. 
Perfecto Benavent en la presentació del programa de visites guiades de l'estiu
Primers plantejaments
 
El regidor d’Hisenda, Perfecte Benavent, és va reunir fa unes setmanes amb el director de l’excavació Josep Fernández per parlar sobre aquest centre i començar a marcar les que podrien ser les línies d’actuació futures per aconseguir eixe objectiu.


La primera necessitat a cobrir seria disposar dels terrenys on situar el centre, en un punt relativament pròxim al jaciment. La compra l’hauria d’efectuar l’Ajuntament amb recursos propis o bé a través de les institucions autonòmiques, cosa aquesta que haurà de ser la més factible atesa la situació econòmica del municipi. Una vegada aconseguits el terrenys vindria la fase de construcció i habilitació del centre per impulsar les visites guiades i els tallers. 

Un projecte que encara sembla lluny, i més com acabem de dir després del vot negatiu del grup parlamentari del PP en el Congrés de Diputats. 

Una de les visites guiades de l'estiu
De tota manera per a nosaltres ja és positiu i digne de lloar que, després de 16 anys de completa desídia i despreocupació pel jaciment dels anteriors governs municipals, el govern de Compromís presidit per Jordi Joan haja ja en aquests darrers anys impulsat actuacions com les visites guiades que és duen a cap durant els estius, o la celebració de les jornades sobre el 25 aniversari dels excavacions que va reunir els millors especialistes en els ponències de la Casa de la Cultura i va gaudir d’una ampla difusió mediàtica, o l’inici d’una estreta i cordial relació i col·laboració entre Ajuntament i l’equip d’investigació.