L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 4 de novembre del 2015

La Unió de Llauradors adverteix sobre el perill de la plaga HLB



La Unió de Llauradors ha informat de la presència a Galiza de l'insecte (psila africana) que actua com a vector d'expansió de la plaga dels cítrics coneguda com Huangglongbing (HLB) o Greening . 

Aquesta plaga s'ha estés i la Unió reclama controls per a evitar la seua entrada al País Valencià, més després que les mesures de la Xunta de Galícia no han resultat efectives. A l'agost de l'any 2014 hi havia presència en 12 municipis de Galícia (9 de Pontevedra i 3 de A Corunya), però a la fi de juliol d'enguany ja estava present en 53 (37 a Pontevedra i 16 a A Corunya). 

La situació obliga a prendre totes les mesures de protecció posibles i a més donen la raó a les denúncies de La Unió sobre la fragilitat dels controls fitosanitaris en la Unió Europea. Cal mesures de control rigoroses per evitar la transmissió d'aquesta malaltia, de la qual la seua variant asiàtica ha provocat ja enormes pèrdues a Braisl i en l'estat nord-americà de Florida. 


La Unió sol·licita a la Conselleria d'Agricultura que prenga totes les mesures de protecció possibles perquè, seria “una autèntica catàstrofe la seua introducció en els camps de cítrics de la nostra comunitat autònoma ja que suposaria la mort de l'arbrat”. 

Cal intensificar els controls sobre els vivers valencians, tant de cítrics com d'ornamentals. La Xunta de Galiza proposava protegir els vivers de cítrics baix coberta, cosa que fan a Argentina, on ja tenen el vector i possiblement la malaltia, i tenen protegits els vivers sota malla en quarantena. 

Danys produïts per l’HLB 

Els danys que provoca l'HLB en els cítrics són variats. A la part inferior de les fulles joves es formen unes agalles obertes on es desenvolupen les nimfes i apareixen deformacions en forma de berruga en la part superior. Els brots i les fulles preñen un aspecte arrissat i en ocasions hi ha clorosis de les fulles joves. 

Té una gran incidència des del punt de vista fitosanitari té perquè la 'psila' africana pot ser vector de transmissió de la malaltia coneguda com “huanglongbing” o enverdiment dels cítrics provocada per bacteris del gènere Candidatus Liberibacter. Aquesta patologia és la més destructiva i causa debilitament i mort dels arbres en pocs anys.