L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.937
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:36.452

dimecres, 3 de febrer del 2016

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: De línies roges...


Cal pensar que els quatre diputats de Compromís hauran de ser consultats pel socialista Pedro Sánchez en la recerca de suports a la seua investidura. Compromís, que va decidir no integrar-se en Podemos i va passar al Grup Mixt, estudia les condicions per a recolzar un govern liderat pel PSOE.

I es manegen línies roges a ca Compromís, exigències mínimes per a donar llum verda perquè Sánchez puga ser el pròxim president del Govern.

Una d'elles és la reforma del sistema de finançament i que es reconega el deute històric derivat del infrafinançament patit pels valencians/es amb els governs del PSOE i del PP des de fa més d'una dècada. Al seu costat, l'eliminació dels interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), nom que reben els préstecs estatals.

Un altre punt important són les infraestructures ferroviàries a més de l'aposta clara pel Corredor Mediterrani i l'impuls als quatre eixos de l'anomenat tren de la costa. I en aqueix context es troba la petició de les obres del Parc Central de València, túnel passant inclòs i l'alliberament definitiu de l'AP-7. Com es veu, alguns problemes són de fa anys i l'últim govern del PP no els ha atès.

Compromís exigirà – i no serà l'únic partit que ho faça, segur – en l'eliminació de la reforma de la llei de règim local aprovada pel PP en la passada legislatura amb els seus propis vots i sense cap consens. Aqueixa mesura ha de ser també recolzada pel PSOE dins del compromís que es va prendre amb Compromís, IU, CiU, CC, CHA, ICV per a derogar-la si no governava el PP.

Compromís, un partit municipalista, ha subratllat sobre aquest tema que molts ajuntaments valencians estan "bloquejats" per aqueixa llei i sense possibilitat de "accedir a ajudes europees, ni contractar ni elaborar projectes".
 
També hi ha algunes modificacions puntuals sobre la Llei de Costes i l’exigència que el govern retire el recurs d’inconstitucionalitat sobre el Dret Civil Valencià.

Compromís es planteja sol·licitar algunes competències en ferrocarrils, carreteres i polítiques actives d’ocupació, però això ja es diu que només serà possible si hi ha finançament per eixes competències.
.

Són línies roges diuen, però en realitat són exigències de lògica atés que son prioritàries - finançament, infraestructures, inversions iguals com a mínim a la mitjana espanyola - per als valencians i valencianes després d'anys d'estar al furgó de cua, amb el govern de Rajoy, però no ho oblidem, també amb l'anterior socialista de Zapatero.